Home | London | Cestopis | Bydlení | Práce | Cestování | Párty |

Postrehy z Irska


Doprava

Vzhledem k tomu, jakou školu studuji, nemůžu jinak než nejdřív se zaměřit na postřehy dopravní.



let letadlem přílet do Dublinu tramvaj tramvaj
typický jízdí řád typický autobus informace o aktuální poloze busu

Zelený trojlístek

Irové mají ve znaku zelený trojlístek, takže ho vidíte na každém rohu, nebo alespoň zelenou barvu. Přivítají vás zelené letušky a pak už se zelené za celou dobu nezbavíte. Neodolala jsem a koupila si zeleného medvěda :o)
Dalším jejich znakem je keltská harfa, která je například na zadní straně irských euro mincí

irský medvídek s irským trojlístkem

Počasí

O počasí v Anglii se toho namluví hodně, Irové jsou na tom s deštěm ještě o neco hůř. Hůř pro ty, kteří rádi sluníčko. Zvláště západní část Irska je postižená blízkostí oceánu, díky kterému se počasí mění rychleji než u nás na horách. Irové tvrdí, že za jeden den se můžou vystřídat všechny 4 roční období. Rozdíl mezi zimou a létem je prý v tom, že v zimě je ten déšť studenější. Irové mají mírnější podnebí než my. Léta jsou chladnější ale naopak zimy jsou mírnější. Není nic neobvyklého na vánoce 18 stupňů. Díky teplým zimám se v irsku nesmírně daří palmám, které jsou vidět prakticky všude. Zažili jsme tam všechny druhy deště, ale také 3 týdny krásného počasí, kdy prakticky nepršelo a teploty se pohybovaly mezi 20 - 25 stupni a vážně to bylo příjemnější než úmorná vedra, která tou dobou sužovala česko.

Nákupy

Jídlo vychází v irsku v přepočtu poměrně draze, což se ale zdaleka nedá říct o oblečení. Za naše a kolikrát i nižší ceny se tam dá nakoupit prakticky všechno, vkusné a kvalitní. Prostě nádhera vstoupit do obchodu. Člověk má v kapse 40 euro a oblíkne se od hlavy až k patě. Když jsme to srovnávali s jejich minimální mzdou 7,50 euro na hodinu, tak si můžou dovolit úplně všechno. Do 10 eur jsou tam trika, mikiny a jednodušší svetry, do 20 i kabáty a bundy, kalhoty (ty byly hodně různorodé, 5 - 20 euro, podle kvality) boty tak nějak kolem 20, ponožky a spodní prádlo od 1 do 7 eur maximálně. Samozřejmě jsou i dražší obchody, ale to je i v Čechách a ani tam ani tady je nemám potřebu navštěvovat.

Restaurace

Od letošního jara platí v Irsku zákaz kouření v restauracích. Na jednu stranu je to výborné, člověk není cítit tím hnusným zápachem, na druhou stranu to ale hodně malých hospod položilo. Pokud si chcete zaouřit, nezbývá vám než jít ven. Přes léto to ještě nebyl takový problém, ale zajímalo by mě, jak to bude vypadat v zimě.
Co je v Irsku hodně nepříjemné, je cena piva. I na jejich poměry je tam opravdu hodně drahé, na naše to snad ani není dobré přepočítávat. Za Guiness se většinou v hospodě zaplatí 3,80 euro, za světlé pivo (Karlsberg, Heineken a tak) cca 4,50. Dvoudecka vína stojí totéž.

Jazyk

V Irsku se mluví samozřejmě anglicky, ale setkali jsme se i s Irštinou. V televizi byla jedna stanice mluvená prakticky jedině v irštině. Chvilku jsme to tak poslouchali a pak se Faba zeptal, jestli je v pořádku, že tomu vůbec nerozumí. Irština angličtině moc podobná není, zní spíš jako maďarština pozpátku. Hodně částí Dublinu je nazváno Irsky. Dokonce v různých atlasech jsem našla Dublin psáno Irsky: Baile Átha Cliath. Naše velmi často navštěvovaná oblast bylo Dún Laoghaire [don líry]. Na silnicích bylo psáno BUS LANE a LÁNA BUS, no všude možně se vyskytovaly dvojjazyčné nápisy.