Home | London | Cestopis | Postřehy z Irska | Bydlení | Práce | Párty |

Cestování

Cestouvání po Irsku nedopadlo až tak podle mých představ, protože jsem tam zůstala s člověkem, který se mi přiznal, že ho ta krajina moc nebere, takže jsme toho moc neviděli. Ale i to málo, co jsme projet stihli, bylo nádherné.

Baile Átha Cliath

Město Dublin (irsky Baile Átha Cliath) je v porovnání s Prahou hodně chudé na památky. Je tam spousta kostelů, které se mi hodně líbily, krásné upravené zahrady, spousta květin, něco málo památek, ale tím to tak nějak končí. Naše turistická část Prahy je proti Dublinu úplná pohádka.

V Dún Laoghaire jsme se vyskytovali celkem často, protože jsme původně bydleli velmi blízko a potom jsme tam chodili pravidelně na náš oblíbený pracovní úřad, když jsme se honili za PPS číslem.
pobřeží pobřeží se zuzíkem jeden z mnoha kostelů jeden z květinama vyzdobených baráčků

V St. Patrick Cathedral je jedna z nejznámějších staveb Dublinu. Další alespoň trochu zajímavá stavba byl hrad včetně trávníku protkaného cestičkami.
St. Patrick Cathedral castle castle

Dublin je dost typický svojí pestrou škálou dveří, které se pyšní všemi možnými barvami.
dveře dveře

Centrum města je známé díky O'Connell's Street, která by se dala přirovnat k našemu Václavskému náměstí. Přímo uprostřed se tyčí hodně vysoký sloup. V centru a v okolí se vyskytuje spousta různých zajímavostí, ale jsou spíš zajímavé, než aby tvořily nějaký krásný malebný obraz města.

V blízkosti našeho domku se nacházela velká průmyslová budova, která byla vyzdobená matkou a šroubkem v obří velikosti. Faba jako strojař neodolal a nechal se u toho vyfotit. Kousek od našeho domu, prakticky z místa, kde bydlel Thomas s Vojtkem, byl za hezkého počasí výhled na moře. Na téhle fotce ten výhled ještě není úplně čistý, ten jsem už vyfotit nestihla, protože se nám počasí poměrně zhoršilo.
šroub, matka a Faba moře z Leopardstown


Bray

ještě v plném počtu 4 lidí jsme se vydali na jižní pobřeží do Bray. Původně jsme tam jeli na jakýsi hudební festival, ale ten začínal poměrně pozdě, takže jsme si tam užili spíš krajiny a Kurt byl poprvé v moři. I když jenom nohama.
keltský kříž naše skupinka detail výstup na kopec
pohled na Dublin pohled na Dublin útesy moře
stánek naší domácí z ekvádoru na tenhle kopec jsme šplhali Kurt a Mára ve vodě moře a kopec


Trinity College

Trinity College byla něco jako naše Karlova Univerzita. Navštívili jsme obě její části, jak knihovnu (Book of Kells) tak školu, ve které nám promítli video o vzniku Dublinu. Knihovna byla poněkud menší, než jsem očekávala.
Trinity College The Book of Kells Trinity při vstupu nádvoří mezi školou a knihovnou

Killiney

Nádherná vyhlídka nedaleko místa, kde jsem původně bydlela.


Stephen's Green Park a Phoenix Park

V centru města na konečné tramvaje ze Sandyford byl malý čtvercový park, Stephen's Green Park. I přes nevlídné počasí byl poměrně hodně zaplněn lidmi a moc příjemně to na mě tudíž nepůsobilo, obzvlášť poté, co si tam šel na cestičku někdo trochu vypráznit žaludek po požití příliš velkého množství alkoholu. Zadní část parku byla alespoň hezky zahradně upravená.
stephens green stephens green

O něco lépe už na mě působil Phoenix Park, který byl na západě Dublinu na výpadovce na Galway. Tenhle park je podstatně větší a dá se zde nalézt i nějaká ta památka. Bohužel je ale poměrně hodně prošpikovaný silnicema.
růže, v pozadí Welington Welington irish national war memorial irish national war memorial
irish national war memorial irish national war memorial