Index | cestopis | fotogalerie zuziq | fotogalerie ond


pár slov

     Tuším někdy na jaře přišel Ondra s nápadem jet na dovolenou do Slovinska, že tam má kamarády ještě z Darmstadtu a bavili se spolu, že by se mohli zase někdy sejít. S tímhle nápadem jsem rozhodně souhlasila, Slovinsko se mi moc líbí. Mají nádhernou přírodu, tu horskou samozřejmě :o) Moře mě opravdu netáhne a i kdyby táhlo, tak i sami slovinci jezí za mořem do Chorvatska. Jejich kousek pláže je většinou ve vlastnictví přilehlých hotelů. Představa, že strávíme dovolenou v Julských Alpách byla rozhodně zajímavá.
     S organizací dovolené to bylo ale horší a když se blížilo léto a my stále neměli zajištěné bydlení, musela jsem se do toho vložit. Od kolegy jsem dostala tip na penzion Triglav v Dovje. Tak jsem ho zkusila a vyšlo to :o) Jedna noc za 20e je celkem sympatická cena a lokalita moc pěkná. Majitelé penzionu jsou češka a slovinec, tak nebyl problém ani s domluvou. Domácí nám každý den radili počasí a poradili i nejlepší trasu, kterou se máme vydat na Triglav.

     Nebudu se zde rozepisovat o základních informacích o Slovinsku, můžete si je přečíst například na Wikipedii. Pěkné povídání o Slovinsku zvláště vhodné pro turisty je také na stránce slovinsko.orbion.cz. Na mě osobně působila země jako poněkud vyspělejší než Česká Republika. I oni mají ještě celkem daleko do Rakouska, které mají hned za horami a s kterým se rádi srovnávají, hlavně co se platu týče, ale rozhodně mají v lepším stavu hodně věcí. Co jsem stihla já poznat, tak se jedná především o kvalitu silnic a o upravenost měst. Setkáte se s menším množstvím pohozených odpadků a zanedbaných nikým neudržovaných ploch. I to sídliště, kde bydlí Nataša s Davidem, bylo rozhodně čisté a upravené.
     Zmínila jsem se o platech. Nataša s Davidem nám přiblížili, jak u nich vypadal příchod eura. Vzrostly ceny především za služby. V restauracích a podobných veřejných místech teď zaplatíte víc než před zavedením eura. Ceny se přiblížily rakouským cenám. Avšak platy se jim ještě zdaleka neblíží. Dřív prý bylo možné celkem bez problému vyžít s platem 400e, v současné době je 500e úplné minimum.
     Co se týče dálnic, slyšela jsem názor, že známku nemá cenu pořizovat, protože mají jen pár kilometrů dálnic a ještě věčně "rozkopaných". Tak to samozřejmě není pravda. Zřejmě dotyčný zlý jazyk už dlouho ve Slovinsku nebyl. Dálnice hodně urychlí cestování. Nám se do Kranj nebo do Ljubljany rozhodně vyplatila. I když uznávám, že výběr ze sedmi denní, půlroční a roční moc turistům nenahrává. Rakušani jsou se svými deseti dny rozhodně vstřícnější. Za sedmi denní známku jsme zaplatili 15e.



zuziq