Symposium acadeMigra

16.11.2010

    Docela náhodou jsem se dozvěděla, že se na univerzitě v Passau koná symposium o vysokoškolsky vzdělaných migrantech projektu acadeMigra. Kdyby se přede mnou Débora o symposiu nezmínila, tak bych se ho samozřejmě vůbec nezůčastnila. Knalo se v pátek odpoledne a v sobotu celý den. Hned v pátek jsem pochopila, že propagace symposia byla opravdu špatná, protože byla velmi nízká účast. Polovinu návštěvníků tvořili sami přednášející. Hodně se mluvilo a občas pro mě bylo docela náročné udržet pozornost. Některé přednášky byly ale opravdu zajímavé.

    Sobota byla rozhodně přínosnější než pátek. Ráno jsem se zůčastnila workshopu o vlivu medií na vnímání migrantů, odpoledne probíhaly opět přednášky. Na workshopu jsme si vyzkoušeli jednak připravovat si otázky při natáčení dokumentu o přistěhovalcích a jednak otázky odpovídat. Probrali jsme tam samozřejmě i to, jak může autor dokumentu výrazně ovlivnit celkovou náladu výsledného díla. Při odpolední přednáškách se Débora seznámila s jedním klukem z Argentiny. Nadšeně si popovídala ve španělštině (sice už zvládá němčinu mnohem lépe než v létě, ale mateřština je mateřština). Po chvíli mi hlásila, že se Argentinský kolega věnuje zrovna projektu pro zlepšení dopravního propojení Bavorska a České republiky v rámci IHK. Docela dobrá náhoda :) Samozřejmě jsem si hned nechala poradit, kde ten projekt najdu :)

    Oba dva dny jsme se potkaly i s Hansem a Dorotheou, našimi učiteli z VHS. V sobotu jsem se zastavila u stánku z UNI, kde nabízeli informace o inženýrském a doktorandském studiu na místní univerzitě. Potvrdili mi i moji domněnku, že v Passau není žádná možnost dálkového studia.

    Záznam ze sympozia na youtube.


zpět