Ucházení se o práci

02.08.2010

    Tak zkoušku na VHS mám za sebou a nastal čas začít se věnovat přípravám na zaměstnání. Původně jsem si myslela, že začnu rozesílat životopisy už při škole, ale ta mě zaměstnávala natolik, že to nebylo příliš reálné studovat a zároveň sepisovat životopis a motivační dopis. Když jsem potom viděla, kolik práce jsem s tím měla, tak jsem toho opravdu příliš moc uspěchat nemohla.

    Napsat životopis nebylo až tak náročné. Měla jsem spoustu vzorů stažených z internetu a graficky jsem vycházela z velmi kvalitního mustru pro psaní životopisu v angličtině europass.cedefop.europa.eu. Měla jsem ho připravený pro ucházení se o práci v Irsku, ale časy se mění :) Během několika dnů jsem tedy sepsala strukturovaný životopis a na řadu přišel motivační dopis. No to byl kámen úrazu! Popisovat, v čem všem vynikám a jak jsem nepostradatelný člen kolektivu, to by mi dělalo problémy i v češtině. Jako vzor jsem použila příklady ze skript VHS pro úroveň B2, které jsem si od spolužáků oscanovala. Jak se mi to hned hodilo :) Hans připravuje skripta opravdu skvěle. Snaží se, aby všechny texty byly co nejvíc ze života, aby se lidé naučili použitelnou němčinu pro každý den. Když už jsem měla i motivační dopis s velkou slávou napsaný, zbývalo mi jen poslat moje podklady několika lidem na zkontrolování. A tím začala éra přepracovávání, která trvala přibližně 3 týdny. Musím uznat, že už jsem z toho přepracovávání byla úplně přepracovaná.

    Minulou středu jsem konečně odeslala čtyři žádosti o práci. Velkým šokem pro mě bylo, že už ve čtvrtek mi volali z první firmy. Byla to firma, po které pokukuji už od prosince :) Domluvili jsme si pohovor na příští pondělí, tj dnes. Pán mi hned na začátku vysvětlil, proč se mi tak rychle ozval. Prý je moje dvojjazyčnost velikou výhodou, protože jejich firma úzce spolupracuje s Českem a lidi mluvící česky i německy současně jsou u nich velmi žádaní. Sice ještě neví přesně, na které pracoviště by mě posadil, ale rozhodne se na základě našeho rozhovoru během příštích 14 dnů. S mojí úrovní němčiny byl spokojen. Celý pohovor v podstatě probíhal tek, že mi představoval jejich firmu, jejich projekty a mě samotnou z ničeho nezkoušel. Nevyptával se mě na ty obvyklé otázky, proč jsem si vybrala zrovna jejich firmu, čím pro ně můžu být užitečná apod. Položil mi jen pár doplňujících otázek, co nenašel v mém životopisu a rád by ještě věděl, třeba jak dlouho chci zůstat v Passau apod. Nechci se předčasně radovat, ale vypadá to velmi nadějně, tak snad :) Rovnou jsem si tedy řekla o nějaký starší projekt, abych si mohla rozšířit slovní zásobu o odbornou terminologii. Tak jsem hned dostala průvodní zprávu o cca. 250 stranách.


zpět