A jsem opět ve škole

17.5.2010

    Přihlásila jsem se na intenzivní kurz němčiny pro cizince. Velmi brzy jsem pochopila, že to byl opravdu dobrý krok. Kurz je hodně intenzivní. Pro skupinu 8 - 14 studentů 4 vyučovací hodiny denně, pro skupinu 15 - 20 studentů 5 hodin. Člověk je doslova bombardovaný němčinou. Každý den minimálně 30 nových slovíček, podle toho, kolik článků stihneme přečíst nebo poslechnout. Hodiny jsou rozdělené na gramatiku v jedné části a čtení, psaní, poslech a mluvení v druhé části. Kurz trvá 6 týdnů čistého času (díky státním svátkům, které se nám do kurzu připletly, se nám kurz kalendářně protáhl o jeden týden). Cena kurzu je 410€, za které student dostane mj. i veškeré studijní materiály. Pokud si tu částku rozpočítáte na 30 x 4 nebo teď nově na 30 x 5 hodin, vyjde velmi příjemná cena za hodinu :) V Praze se cena kurzu pohybuje mezi 105 a 120 Kč za hodinu.

    Úroveň jsem zvolila B1 a trefila jsem se. Tento kurz je zaměřený především na rozšíření slovní zásoby a člověk by se zde měl naučit rozumět mluvenému i psanému slovu v každodenním životě. Abych trochu vysvětlila systém značení kurzů, A1 a A2 jsou základní kurzy, A1 jsou samozřejmě úplní začátečníci. B1 a B2 jsou střední stupeň. Po absolvování B1 by už člověk měl být schopen v Německu pracovat v jednodušších pozicích (no já si rovnou troufnu oslovit firmy v mém oboru, uvidím, jestli to je správné nebo špatné rozhodnutí ... i když výsledek trochu tuším). Stupně C1 a C2 odpovídají už velmi dobré znalosti němčiny. Učitelka nám vysvětlovala, že člověk s úrovní C2 už může němčinu učit. Vzpomněla jsem si na naše učitelky ve škole, které byly jen o několik lekcí před námi :) Po čtyřech letech němčiny na škole se člověk dopracuje na úroveň slabší A2. I proto mě ten kurz nadchnul. Student se v něm po třech měsících naučí víc než po čtyřech letech v normální škole. Teď vím s jistotou, že až se bude moje dítě učit nějaký cizí jazyk, určitě ho pošlu na jazykový tábor, protože intenzivní jazyková výuka se s dvěma hodinami týdně vůbec nedá srovnávat.

    Kurz nám začal před dvěma týdny. Hned na začátku jsme si užili trochu chaos. Střídali se nám učitelé, měli jsme samé náhradníky. Od druhého týdne už jsme ale dostali ty správné a doufám, že je do konce kurzu už nevyměníme. Oba jsou výborní učitelé a člověk se na jejich hodinách i pobaví. Dvě učitelky z prvního týdne bych opravdu na stálo nechtěla. První den kurzu nás bylo jen pět. V dalších dnech nám ale pořád přibývali studenti, až jsme se nakonec dostali na počet 15 a museli jsme si kurz protáhnout o hodinu. Co se spolužáků týče, slezli jsme se opravdu ze všech koutů světa. Máme v kurzu tři Rusy (dvě holky a jednoho kluka), jednu Italku, jednu Maďarku, jednoho Uganďana, jednu Kazašku, jednu Brazilku, jednu Turkménku, jednoho Australana, jednoho Angličana, jednu Španělku, jednu Japonku, jednu Rumunku a samozřejmě jednu Češku :) A to je vlastně druhý důvod, proč jsem z kurzu nadšená. Dostala jsem se do společnosti hodně zajímavých lidí ... hlavně jsem se vůbec dostala do společnosti :)

    Doufám, že kurz splní moje očekávání. Vypadá to, že asi splní :) Každopádně ráda bych i při práci navštěvovala ještě kurzy B2 a C1, protože ten skok do němčiny je opravdu rychlý :)


zpět