Maidult

6.5.2010

    Nejen v Mnichově narazíte na pivní festival. I Passau má svoji obdobu, a to dokonce 2x do roka. Ale Octoberfest je prostě největší, nejznámější a hlavně původní :) V Passau se Bierfest nazývá Maidult a trvá vždy 10 dní, tedy od pátku do příští neděle. V areálu Maidult je venku velká poť se spoustou kolotočů, stánků se sladkostmi (perníková srdce apod.), s preclíkama, s hamburgerama, hranolkama, hotdogama atd atd. Dále stánky s pouťovýma kravinama, střelnice, strašidelné hrady a vůbec vše, co si člověk představí na pouti. Sympatické bylo, že tam nebyl jediný stánek s vietnamským oblečením :)

    Uvnitř stanu potom najdete obrovskou "nalejvárnu". Na velké ploše je stůl vedle stolu doslova přeplněný lidmi, kteří pijí jedet tuplák za druhým (normální 0,5l pivo se tam totiž nečepuje). Jakmile na pódiu vystoupí nějaká kapela, velká část lidí vyleze na stoly a tancuje (tedy vzhledem k prostorovým možnostem spíš poskakuje). Na této obrovské ploše "kmitá" obsluha a roznáší piva. Zapomeňte na šenkýřky v Dirndlu s hlubokým výstřihem a v každé ruce s šesti tupláky. Ty jsou zřejmě k vidění jen v Oktoberfestu. Tady obsluhují všichni bez rozdílu pohlaví v kožených kalhotech (typické bavorské Lederhosen) a červeno bílé kostičkované košili, u které se o žádném výstřihu nedá mluvit. A zvládnou unést tak maximálně čtyři piva, ale většinou nosí dvě. Pouze jednu typickou šenkýřku jsem tam zahlédla, ta byla ze všech nejstarší, mladí už na to asi nejsou. Dívek a žen v Dirdlu zde ale uvidíte hodně. Ženy si v obchodech běžně kupují Dirndl a nosí ho právě na takové příležitosti. Mužů v kožených kalhotech člověk tolik nepotká, ale i ti na Maidultu byli.

    Všimla jsem si ještě jedné zajímavosti. Většina lidí jezdí na Maidult hromadnou dopravou nebo chodí pěšky. Přece jenom, po jednom tupláku už ani v Německu řídit nesmíte. Ale pro ty, kteří přeci jenom přijeli autem, byla vyhrazena malá louka nedaleko. Letošní Maidult se trefil do chladného a deštivého počasí. Vzhledem k tomu, že takové počasí trvá už několik týdnů, nebylo těžké se do něj trefit. Problém byl v tom, že vyhrazné parkoviště byla jen travnatá plocha, a když se na takové travnaté ploše v deštivém počasí vystřídá během několika dní desítky aut, vzniknevelké bahnité pole, ze kterého se ne každému podaří vyjet. Byli jsme svědky toho, jak se mladý pár zoufale snažil vyhrabat se z 20cm bláta. Nakonec svoje snažení vzdali.

    No a jaký je můj dojem z Maidultu? Vzhledem k tomu, že nejsem příznivec ani hlučných poutí ani závodních nalejváren, tak jsem z téhle akce příliš nadšená nebyla. Ale byli tam spousty a spousty velmi nadšených lidí, tak mě asi nemůžete brát tak vážně :)

    Něco málo o praotci Bierfestů, o Mnichovském Oktoberfestu: Počátky Oktoberfestu se datují 12.10.1810, kdy princ Ludvík (později král Ludvík I) slavil sňatek s princeznou Terezou von Sachsen-Hildburghausen. Původně se jednalo o dostihy na louce nedaleko Mnichova, louka byla pojmenovaná po princezně Tereze "Theresienwiese". Událost měla takový úspěch, že se ji rozhodli zopakovat i v následujícím roce. Hned v roce 1811 zde člověk kromě koňských závodů nalezl i přehlídku zemědělských produktů. V roce 1818 se objevily první kolotoče a houpačky, a také stánky, kde si člověk mohl zakoupit pivo. Teprve v roce 1896 se objevil první velký pivní stan. Oktoberfest se nekonná naprosto každý rok. V minulosti byl několikrát vynechán, zejména kvůli epidemii cholery v 19. století a samozřejmě kvůli válce. V dnešní době už se i přes velkou oblibu dostihy nekonají, ale výstavu hospodářských produktů můžete na Oktoberfestu nalézt každý čtvrtý rok. O tom, že je Oktoberfest velmi oblíbený, asi nemá cenu příliš psát :) V současnosti se návštěvnost pohybuje kolem 6 miliónů lidí. Pokud někdo plánuje návštěvu Mnichovského Oktoberfestu, na letošní fest už ubytování zaručeně nesežene. Na příští rok při troše snahy ještě ano. Oktoberfest trvá 16 dní a kvůli chladnému počasí byl posunut na přelom září a října.

    Několik málo fotek z Maidultu. Příliš mě nebavilo tam fotit, tak je jich opravdu málo. Však jsme se tam dlouho nezdrželi :)


100506_001

100506_004

100506_006

100506_008

100506_009

100506_010

100506_011



zpět