Třídění odpadu

26.3.2010

    Třídění odpadu se v Německu oproti třídění v České republice docela výrazně liší. U každého domu najdete tři popelnice. Hnědou, modrou a černou. Hnědá je určená na biologický odpad z kuchyně, tolerovaný je i obyčejný novinový papír, kterým si většina lidí koš na biologický odpad vystýlá. Modrá na papír a černá na směsný odpad. Na ulici potom nalezneme kontejnery na bílé, hnědé a zelené sklo a na kov. Co se týče plastů, v Německu jsou téměř všechny plastové láhve vratné, jinak ale kontejnery na plast nikde nenajdete. Ani v instrukcích o třídění odpadu nejsou plasty zmíněné. Je mi proti srsti vyhazovat plastové obaly od potravin do směsného odpadu, ale vozit je jednou za měsíc do Čech samozřejmě nebudu. Nápojové kartony se zde taky netřídí, což mě docela překvapuje. Kartóny jsou oblíbené balení mléka (na mléko v lahvi téměř nenarazíte). Vybité akumulátory můžete stejně jako u nás vyhodit v obchodech s elektronikou.
    V instrukcích jsem se dočetla o mobilních kontejnerech na chemikálie. Údajně jsou k dispozici na jaře a na podzim. Ještě jsem si ho nikde nevšimla, ale třeba ho taky objevím.
    Pokud si firma svážející odpad všimne, že nějaká domácnost vyhazuje do směsného odpadu i odpad, který patří do tříděných kontejnerů, nejdřív domácnost upozorní na to, že by se měli snažit lépe třídit, a pokud se ani po upozornění nic nezmění, bude domácnosti vystavena pokuta.

    Uvádím zde, čeho jsem si zatím všimla nebo se doslechla. Pokud někdo víte víc, budu ráda za každou informaci. Díky.


zpět