fotogalerie Zuzka | fotografie ostatních | zpět na index

Norsko       25.6. - 7.7.2014

    Letošní dovolená byla výjimečná - byla to naše svatební cesta :) Vybírali jsme mezi Irskem a Norskem, ale jak je již z titulku poznat, Norsko vyhrálo. A rozhodně nelituji :) Počasí vyšlo poměrně dobře, na norské poměry rozhodně - užili jsme si docela hodně slunce.

    Cestovali jsme s CK Alpina a byli jsme moc spokojeni. Program byl hodně pestrý, kromě klasické horské turistiky nebo chození po městech jsme si užili i výstup na ledovec, plavby na lodičkách a rafting na divoké řece. Provázeli nás průvodci Pavel a Zuzanka (prý mám napsat, že Pavel byl skoro nemluvný a člověk z něj každé slovo musel tahat, ale my všichni samozřejmě víme, že Pavel odkecal i mikrofon v autobuse). Ještě jsme měli průvodkyni Míšu, ale ta nás brzy opustila spolu s ostaními přechodáři. Kuchyně byla výborná, každý den sladká i slaná snídaně a k večeři polévka plus hlavní jídlo. No, co bych ještě tak vychválila ... prostě bylo to super :)


Cestopis

25.6. - středa - odjezd
    Autobus ráno odjel z Brna a cestou nabíral další členy zájezdu. Z Ústí už jsme frčeli v kompletní sestavě směr Rostock. Do přístavu jsme přijeli navečer a ješte jsme si chvilku počkali na nalodění. Pak už jsme si jen našli nejaké pěkné místo na zemi, rozložili spacáky a užili si krátkého spánku. To bylo taky naposled, kdy jsme viděli tmu.

26.6. - čtvrtek - přejezd do Lillehammeru
    Vylodili jsme se v Trelleborgu a spěchali do Lillehammeru, abychom z něj aspoň něco měli. Kvůli malé ochotě v kempu v Lillehammeru jsme totiž museli ten den ješte odjet do města Otta, kde jsme se ubytovali na příští 4 noci, a na Lillehammer nám zbylo velmi málo času. Vlastně jsme si stihli projít jen skanzen, který už byl ale bohužel zavřený, takže jsme neviděli žádnou z expozic uvnitř, jen domečky z venku.

27.6. - pátek - NP Rondane, jezero Hovringsvatnet, chata Peera Gyntha - GPS
    Dnešní výlet byl takový na rozhýbání. Sice byla připravena i náročnější varianta, ale vzhledem k počasí jsme zvolili tu kratší a raději jsme se častěji věnovali svačení a brandy :) Občas na nás totiž i chumelilo. Však si taky Martin postavil hned dva sněhuláky. Večer jsme měli v kempu seznamovací sud piva. Včera jsme ho nepořádali, protože jsme přijeli velmi pozdě a velmi unaveni. Současně to bylo rozloučení s částí našeho zájezdu, která vlastně nebyla náš zájezd, protože oni se přihlásili na zájezd vícedenních přechodů přes hory a tím si vysloužili označení přechodáři.

28.6. - sobota - NP Rondane, horská osada Mysusaeter, výstup na Storronden (2138m) - GPS
    První část procházky k chatce byla po rovince (cestou jsme zahlédli "norského křečka", který se nám později ješte nekolikrát ukázal) a od chaty už jsme poctivě nabírali výškové metry. Nahoře jsme se všichni vyfotili u mohyly, Martin si postavil dalšího sněhuláka a vydali jsme se zase dolů.

29.6. - neděle - rafting na řece Sjoa - Jotumnheimen
    V Norsku funguje česká raftařská skupinka s českými rafty (jak nám bylo vysvětleno, liší se od těch norských poutky pro nohy, takže Češi vypadávají z raftu méně než Norové) a umožnila nám skvělý zážitek sjíždění divoké řeky. Nejdřív jsme dostali krátké školení a potom se s námi vydali na vodu. Po chvilce jsme dojeli do malé lagunky, kde jsme se úmyslně překlopili, abychom si ověřili, že voda je fakt studená, a naučili se tahat jeden druhého z vody. Pak už jsme se vydali do vln. Druhá polovina lidí, kteří zrovna nebyli na raftu, popojížděli autobusem a na několika místech nás fotili. Dojeli jsme na konec, naskládali jsme se do autobusu a vrátili se na výchozí bod, abychom se mohli vystřídat.

30.6. - pondělí - NP Dovrefjell, pižmoni - GPS
    Dnešní túru nás stíhalo trochu aprílové pocasí. Cestou jsme viděli chlupaté krávy pižmony, kteří si libovali na sněhových polích, protože jim na rozdíl od nás připadalo venku poměrně vedro. Měli jsme být u chatky v cíli na čas, protože nás autobus mohl vyzvednout jen v jednu konkrétní hodinu, kdy je povolen vjezd do vojáky využívaného území národního parku, ale nakonec nám tam bus nepustili vůbec a my využili aspoň místní bus, který nás k tomu našemu dovezl.

1.7. - úterý - Trolí stěna, Trolí stezka s vodopádem - GPS
    Ráno jsme přijeli na místo, odkud je krásný výhled na Trolí stěnu. Podívali jsme se na plakát, abychom věděli, co bychom viděli nebýt těch mraků, a jeli jsme na Trolí stezku. V mlze jsme se šli podívat na vyhlídku, potom Pavel vzdal výstup k Trolí stěně, a tak jsme se vydali dolů do kempu. Ušli jsme jen kousek cesty, když se náhle mraky protrhaly a začaly se nám ukazovat krásné výhledy. Žasli jsme a fotili :) A Martin s Davidem fotili tak urputně (vzali si totiž stativy na focení řeky), že už to i mě přestalo bavit a do kempu jsem došla sama.

2.7. - středa - Orlí cesta, Geirangerfjord
    Dnes jsme jeli Orlí cestou na Geirangerfjord. Pavlovi se bohužel nepodařilo přes veškerou snahu dovolat na rezervace na vyhlídkovou loďku, a tak nám paní v Geirangeru prodala pouze lístky na nedalekou zastávku, ze které jsme se pak pešky přes hřeben vydali zpět do Geirangeru. Jen nám to zapomněla říct, takže jsme si do poslední chvíle mysleli, že máme nejdřív vyhlídkovou jízdu a cestou zpět nás loďka vysadí, a dosti jsme se divili, když nás kapitán vysadil rovnou. Od fjordu následovalo poctivé stoupání a na závěr jsme si totéž zase zklesali, ale mohli jsme si z 20 ruzných pohledů nafotit vodopád Sedm sester :) Výhledy byly nádherné.
    Večer jsme se ješte stavili v městečku Lom a podívali se na asi nejznámejší kostel v Norsku.

3.7. - čtvrtek - výstup po ledovci na Galdhopiggen (2469m) - GPS
    Autobus nás přivezl k chatě Juvashytta a odsud jsme se vydali na nejvyšší horu Skandinávie - Galdhopiggen. Cestou jsme museli překonat i ledovec, takže jsme si užili chůzi na laně. Bohužel jsme dostali tak kratičká lana, že jsme si užili spíše šlapání po nohou těm před námi. On na tom ledovci v podstatě asi žádný úvazek nebyl potřeba, protože tam byla taková cestička neustále ušlapávaná a velmi frekventovaná a ty správné praskliny byly až za skálou, ale tak aspoň jsme se mohli akčně nafotit :D Nahoře nás čekalo dost nevlídné počasí, Martinovi ujel sněhulák než si ho stihl vyfotit, ale nakonec se umoudřilo a dokonce jsme i něco viděli :)

4.7. - pátek - jezero Gjende, Bessegen - GPS
    Neodpustím si malou poznámku - dnes ráno jsme měli namrzlý stan.
    Poslední den nás čekala asi nejkrásnější ale taky nejnáročnější túra na hřeben Bessegen, což je úzká "hráz" mezi dvěma jezery Gjedne a Bessvatnet, které je položené o 500m výš. Od tohoto srázu nás čekal ješte prakticky lezecký výstup nahoru k mohyle. Užili jsme si ale nádherné výhledy a vyfotili katalogové foto pro Alpinu, nápis sestavený z vlastních těl :) Cestou jsme se setkali s našimi přechodáři, takže jsme měli večer důvod narazit druhý sud :)

5.7. - sobota - Oslo
    Čekal nás poměrně dlouhý přejezd do Osla. Tam nás zaskočila teplota nad 25 stupňů a velké dusno, na takové vedro jsme poslední dny vůbec nebyli zvyklí! Prošli jsme si město, podívali se na střechu opery, po které se dá chodit, a vydali jsme se busem do kempu. Někteří se vydali do města i v noci a říkali, že Oslo v noci rozhodně na prohibici nevypadá.

6.7. - neděle - Oslo - muzeum Fram
    Poslední zastávka v Oslu byla muzeum Fram - polární muzeum. Někteří navštívili i jiná muzea na ostrově, ale nás tohle zabavilo na dlouhou dobu, takže jsme pak už stihli jen zmrzlinu :) Pak už následovala zase cesta domů. Na trajektu jsme tentokrát zůstali v restauraci, nakoupili jsme si piva z obchodu a skoro celou noc probděli, abychom druhý den pěkně spali v autobuse. Plán se celkem zdařil :)

7.7. - pondělí - přejezd domů
    Po úspešně probdělé noci jsme téměř celou cestu v autobuse prospali nebo aspoň proklimbali a najedenou jsme byli v Čechách :)

NAHORU