index | stručně o Norsku | naše postřehy | cesta v číslech | cestopis | foto zuziq | foto schade


bytosti žijící v Norsku




Téměř každý si Norsko spojuje s trollem. Na Skandinávském poloostrově se ale vyskytuje mnohem více bytostí, které vám umí znepříjemnit život a které je lepší naklonit si na svojí stranu.

V severské mytologii se vyskytují bohové, polobozi-poloobři, obři, skřítci a další bytosti, které nejsou lidskými smrtelníky.



Bohové Vikingů se dělí do dvou hlavních božských rodů - původně starší přírodní božstva - Vány a mladší, v době Vikingů již uctívaný jako hlavní a vládnoucí božský rod - Ásy.

Ásové: První ze dvou vládnoucích božských rodin.Tato božstva jsou patrně mladšího původu než starší Vánové.Ale ve známé mythologii zaujímají daleko větší a důležitější post. Sídlem rodiny Ásů je Asgrad.Obě náboženství (Vánů i Ásů) věkem splynula v jeden mythologický systém. Hlavou Ásů byl první ze severských bohů - bůh Odin

Vánové: Jedna ze dvou božských rodin. Původem jsou Vánové a jejich náboženství starší než Ásové a představují přírodní božstva uctívaná některými germánskými kmeny. Víra v přírodní Vány patrně navazuje na starší náboženské systémy doby bronzové. Později mythologické systémy starších Vánů a mladších Ásů splynuly v jeden celek a osudy jejich představitelů se v něm dále různě prolínají. Přestože někteří Vánové žili v Ásgradu jako rukojmí Ásů, aby se předešlo svárům, jejich pravlastí a původním domovem byl Vanahaim.



Polobozi-poloobři: Z části po rodičích bozi a z části obři, ale mythologie zde není jednotná a některé bytosti jsou někdy udáváni jako bohové a jindy jako obři, takže je velice těžké kategorizovat jejich podstatu. Představitelé této zvláštní skupiny na pomezí obrů a bohů, dobra a zla jsou - bůh Aesir, jeho žena Rán, bohyně Hel, lstivý bůh Loki a další.



Obři (démoni): Tito předchůdci bohů jsou svým způsobem vzdálenou obdobou titánům antické mythologie. Slovo obr se ve skandinávské mythologii významem blíží spíše k démonu, protože šlo o bytosti živlů - ohně, ledu a chaosu a představují zde zpravidla zlo, ačkoli ne vždy je severská mythologie takto černobílá a často je v činech obrů a bohů, v zorném úhlu dnešního člověka, pojetí dobra a zla přinejmenším diskutabilní. Také fakt, že si někteří bozi hledali nevěsty v říši obrů rozdíl poněkud stírá a pojetí bohů a obrů jako čirých černobílých protipólů dobra a zla částečně vyvrací. Z obrů vzešli bohové a bohové s nimi začali a vedou neustálý boj, jenž vyvrcholí poslední bitvou světa - v den Ragnaröku.



Ostatní mythologické bytosti: Severská mythologie je bohatá nejen na bohy, obry a nestvůry, ale také na další postavy, které sice nejsou bohy, ale také nejsou lidskými smrtelníky: Valkyrje, Hrdinové (einherjar), Norny, Skřítci (Álfové,trollove.....)

Skřítci: V severské mythologii se vyskytuje několik různých rodů těchto skřítků, bohužel je časté prameny skoro nerozlišují a tak je mnohdy velmi těžké je zařadit.Často se mythologické texty omezují na pouhé označení skřítci nebo trpaslíci pro všechny jejich rody, takže se v různých pramenech o některých postavách jako o Alfech...jinde o Trollech a pod. Uvádím zde několik hlavních rozlišovaných skupin těchto skřítků:

Alfové: Alfové, Álfové či Alfar, známí v anglosaském okruhu též jako Elfové jsou skřítci - duchové přírody. Přírodní nižší bytosti, jejichž živel je pravděpodobně vzduch. Spadají pod vládu božského rodu Vánů. Prosluli jako vynikající umělci a řemeslníci, jejichž práce si cenili i sami bohové, pro které Álfové kovali kouzelné nezničitelné zbraně či překrásné šperky. Někdy bývají v mythologii rozlišeni od trpaslíků-trollů, ale velmi často nejsou rozlišováni vůbec a mluví se o nich společně jako o skřítcích. I když bývají v mnoha pramenech zaměňováni, vzhledově se prý od zavalitých a silných malých skřítků-trpaslíků-koboldů apod. liší - jsou totiž velice krásní a někteří prý dokonce lákají pocestné do lesů kde je utancují k smrti v divokém reji nebo zavedou do strží či bažin (Podobně jako ve slovanské mythologii rusalky apod. zjevení), většinou se však o nich mluví jako o dobrých a lidem neškodících bytostech. Nějaký náznak jejich zrození nacházíme v na tomto místě Vědminy věštby spolu s výčtem jejich jmen. Dle mythologie bývaly tyto bytosti drobné, často až maličké - původní Álfové či Elfové starogermánské mythologie nemají s dnes tak populárními stejnojmennými postavami děl J. R.Tolkiena prakticky nic společného. Lze říci, že se jimi pouze velmi vzdáleně inspiroval což možná leckoho zklame.

Trollové: Trollové - trpaslíci (většinou se tím míní trpaslíci podzemní - někdy též zvaní Koboldové), duchové země a přírody - přírodní nižší bytosti, jejichž živlem je země, jsou zavalití malí, silné a hrubé stavby těla. Vynikali v mnoha řemeslech - hlavně ve zpracování rud a nerostů všeho druhu - drahých kovů, kamení, železa a pod. Vyráběli mistrovské a kouzelné zbraně. Oni nebo Álfové prý vykovali např. pro boha Odina vysoce odolný meč a kouzelné kopí Gungnir nebo náhrdelník pro bohyni Freyu, ale protože zde mythologické prameny skoupě trvají pouze na skřítcích je to diskutabilní. Někteří koboldové se dostávají i do blízkosti lidí a věřilo se, že těm, kteří si to zaslouží prý pomáhají (v noci pobíhají po domě a hospodářských staveních a hřebelcují koně, zametají stáje a vůbec vykonávají pod. práce), nebo často varují horníky v dolech, má-li se stát nějaké neštěstí (zával apod.), ale často se též projevují velice škodolibě a dělají si z lidí terče svých zlomyslných legrácek a žertů. Jejich praotcem je prý Durin, stvořený v počátcích světa spolu s dalšími skřítky. Často jsou ale v mnoha pramenech starogermánské mythologie identičtí s Alfy-Elfy, protože se o nich shodně mluví dohromady jen jako o skřítcích a tak je mnohdy velmi těžké je rozlišovat. Nějaký náznak jejich zrození nacházíme v na tomto místě Vědminy věštby spolu s výčtem jejich jmen. Stejně jako Álfové ani trpaslíci starogermánské mythologie nemají se svými stejnojmennými postavami z děl J. R. Tolkiena mnoho společného i jimi se však vzdáleně inspiroval. Dokonce i v mythologii tak militantních starých Vikingů nemají podobu zavalitých válečníků třímajících dvoubřitou sekeru, ale spíše neškodných podzemních skřítků.

Lesní skřítci: Jsou to nižší bytosti přírody.Jejich živlem bude pravděpodobně země. Od sličných Álfů se ale liší a podobají se spíše trpaslíkům koboldům. Mají zavalitá malá těla, oblékají se do kožešin a obývají lesní hvozdy. Jsou znalci květin, stromů a lesní zvěře. Lidem většinou neškodí a někdy i pomáhají, dávají lidem léčivé byliny a rady.V textech jsou sice zaměňováni i s Alfy, ale vzhledem se dají spíše zaměnit s ostatními trpaslíky, trolly, koboldy apod. bytostmi živlu země.



Nestvůry a zvířecí tvorové: Samozřejmě je severská mythologie bohatá i na nestvůry, příšery, podivuhodné tvory a zvířata od strašlivých vlků a psů, přes mořské hady a draky po mnohonohé koně, zlaté kance a další.