Doprava

13.12.2010

    Jak se jezdí po Passau? Asi jako ve všech ostatních městech, nejčasteji autem. Zejména mezi 7 a 8 hodinou ranní a 17 a 18 hodinou večerní praskají silnice ve švech. Většina firem a všechny školy začínají totiž pracovní den v 8h. Po osmé hodině je najednou aut pětina. Jak jistě všichni vědí, na německých dálnicích není zavedené mýtné ani omezení rychlosti. V obcích je nejvyšší povolená rychlost 50km/h, mimo obce potom 100km/h. Povinné svícení zde zavedené není a i zde se najdou "nepřemýšlející řidiči", kteří v dešti krátce před soumrakem jedou bez rozsvícených světel, a to i po dálnici 150km/h. O Němcích se říká, že své auto mají raději, než své dítě. A také že značkou auta, které vlastní, se Němci rozřazují do určitých společenských vrstev. No tak daleko jsem ještě místní nepoznala, abych to mohla komentovat :)

    Passau je univerzitní město. Univerzitním městem se sice nazývá každé německé město, ve kterém se UNI nachází, ale v případě Passau je to poměrně oprávněné, protože 20% zdejších obyvatel jsou studenti. Zřejmě i to přispívá k faktu, že je zde velmi oblíbeným dopravním prostředkem městské kolo. To samozřejmě nevyužívají pouze studenti. Vidět lze i důstojné pány v obleku a zrovna o víkendu jsem poznala jednu 78 letou dámu, která i v tomto počasí využívá jako dopravní prostředek právě kolo. Cyklistům zde ale znepříjemňují jízdu prudké kopce (jeden od univerzity kolem nemocnice má dokonce snad 20% sklon). Podél řek jsou ale vybudované cyklostezky, po kterých je jízda velmi pohodlná a bezpečná.

    Další možností jsou samozřejmě autobusy. Městská hromadná doprava zdenení tak využívaná, jako v českých městech. Tomu odpovídá nejen jízdní řád, ale i systém vyhledávání spojení. Prostě to máme v Čechách mnohem propracovanější :) Na stránkách města je umístěn plán linek a jsou zde k nalezení jízdní řády ve formátu pdf, na kterých se bohužel cestující nedozví ani to, jak dlouho jede autobus z "jeho" zastávky například do centra, kde musí přesednout na další. Díky tomu si může jen těžko propočítat, kterým spojem bude dál pokračovat a jak dlouho mu cesta bude trvat. Jedna jízda zdojí 1,50€ pro dospělého nebo 1€ pro dítě 6 - 15 let, jízdenka není časově omezena. Jako jednu jízdu se prostě bere přesun z místa A do místa B, během přesunu ale smíte přestoupit na další autobus. Samozřejmě zde existují i slevy. 8 jízd stojí 8,50/5€, jednodenní jízdenka na jeden kalendářní den 3,50€, rodinná jednodenní jízdenka (2 dospělí, až 3 děti do 15 let) za 5€. Týdenní jízdenka stojí 8€, měsíční pak 26€. Více na webu Stadtwerke Passau.

    Pro překonání větších vzdáleností se nabízí vlak - Deutsche Bahn. Německé vlaky jsou moderní, velmi pohodlné, i v regionálních vlacích funguje rozhlas, ve kterém jsou cestující informování o každé stanici, do které se blíží, o případném zpoždění včetně důvodu zpoždění, nechybí ani přivítání ve vlaku, popřání šťastné cesty nebo rozloučení se s cestujícími. Modernizace má ale i své nevýhody. 2x už jsem zažila, že se ve vlaku porouchala voda a díky tomu byly všechny toalety v celém vlaku uzavřené. Za vlak si člověk dost připlatí. Když vypočítám cenu na mojí trase do práce, vychází mi 1 km na 0,22€. Cena vychází zhruba na 2 - 2,5 násobek ceny autem. K dispozici jsou i různé karty na slevu. BahnCard 25 zajišťuje slevu 25% (pro 1. třídu za 114€ na rok, pro 2. třídu za 57€ na rok), s BahnCard 50 získá cestující slevu 50% (460 / 230€ pro 1. / 2. třídu), kdo si zaplatí 6.400 / 3.800€ za BahnCard 100, může jezdit rok bez nutnosti kupovat si další jízdenku. Sleva za zpáteční jízdenku není. Velmi pohodlný je také nákup jízdenky na internetu. Vyberete si spoj, zaplatíte kartou, vytisknete jízdenku a je to :) Bohužel ani sleva za nákup přes internet není zavedená. V Bavorsku je velmi příjemná sleva na cestování tzv. Bavorská jízdenka, která stojí 28€ a na jednu jízdenku smí jet až 5 osob libivolný počet jízd během jednoho kalendářního dne. Jízdenka platí nejen na železnici, ale i na většinu dálkových autobusů, neplatí však na vlaky IC a ICE, pouze na regionální vlaky. Bavorská jízdenka pro 1 osobu stojí 20€. Co se týče německé dochvilnosti, musím zklamat ty, kteří si myslí, že německé vlaky jezdí vždy "pünktlich". I zde znají dobře slovo zpoždění. Zvláště vlaky IC a ICE jsou zpožděné velmi často.


zpět