"Celní" prohlídky na hranicích s Německem

14.12.2009

    Jistě jste o tom slyšeli ve zprávách nebo četli v novinách. I po zavedení Schengenského bezcelního prostoru stále dochází k "celním" prohlídkám na Česko-Německých hranicích. Rozdíl je pouze v tom, že vás nestaví celník sedící v budce, ale policista, který hlídkuje v autě. Vyskytujete-li se v blízkosti hranic, velmi pravděpodobně uvidíte u silnice postávat auto. Pak už jenom stačí mít českou poznávací značku (pokud čtete tuto stránku, tak ji pravděpodobně máte) a mít smůlu, že si zrovna vás vybrali, a během chvilky vás toto auto předjíždí a za zadním sklem se mu rozsvítí nápis FOLGEN POLIZEI. Že se jedná o celníky nám potvrdil i samotný pán policista, když nám přiznal, že tak dobře česky se naučil díky tomu, že tu léta pracoval na celnici. Pokud vás takto zastaví, můžou nastat dva případy. Buď se spokojí s kontrolou dokladů (samozřejmě si je odnese do auta, aby si ověřil, jestli nejste hledaný zločinec), v horším případě se pustí do prohledávání celého vašeho auta. Všechny přihrádky, kastlíky, všechna zavazadla, a to důsledně kapsičku po kapsičce, neostýchá se vám do zavazadla hrábnout a pěkně to tam prošátrat. Pokud máte sebou PDA, hned ho začne zkoumat, jestli to náhodou není antiradar. Údajně hledají, jestli nemáte drogy nebo zbraně, a evidentně i antiradary. Nože prý nesmíte mít vystřelovací přímo a s délkou čepele víc než 8,5 cm.

    Nám se tato prohlídka stala naposledy minulý víkend, kdy jsme jeli na návštěvu ondrových rodičů, takže jsem sebou samozřejně měla domácí oblečení, pyžamo na spaní a spodní prádlo na převlečení. To všechno mi prohrabal. Tak tomu říkám Schengen! Takhle mi zavazadla neprohrabali ani na hranicích Ukrajina - Polsko. Už jsme zažili i malou kontrolu, kdy si pouze odnesli do auta zkontrolovat naše doklady. To je pak samozřejmě rychlejší a hlavně příjemnější.

    Šance na takovou kontrolu je relativně vysoká. Vidím je tu hlídkovat poměrně často. Štěstí, že nás nekontrolovali v době, kdy jsme mě stěhovali, protože pokud by chtěli probrat auto naložené až po střechu věcma, to by bylo na hodiny.


zpět