S českou platební kartou nemáte vždy vyhráno

6.12.2009

    Při cestě do zahraničí je dobré mít sebou několik různých platebních karet. Alespoň to říkají lidé, kteří už mají svoji zkušenost s odmítnutím jedné i více karet. Zvyšujete tak šanci, že alespoň jedna karta bude při platbě akceptována. Jsou však obchody, ve kterých vám nepomůže ani dvacet našich karet od všech možných bank. V Německu totiž velmi rádi používají tzv. EC (Maestro) kartu. Nejedná se o nám známou EuroCard, ale o Electronic Cash. Co tato karta vlastně je se dočtete například na stánce Měšec.cz, pro němčinou poznamenané jedince zde mám obsáhlejší vysvětlení na de.Wikipedia.org. V praxi to tedy vypadá tak, že v mnoha obchodech v Německu se vám stane, že ukážete prodavačce / prodavači několik vašich platebních karet a ona / on jen zakroutí hlavou a sdělí vám, že pouze EC karty. Naopak EC karty jsou kompatibilní se všemi běžnými platebními terminály. Majitelé EC karty tedy v jiných obchodech problémy nemívají.

    Mě se tato nemilá zkušenost přihodila v obchodu se sportem Fundgrube. Měla jsem ale to štěstí, že jsem sebou měla výpomoc s tou správnou platební kartou. V článku jsou zmíněny další dva řetězce obchodů, kde akceptují pouze EC karty. Uvidím, kde se mi ještě podaří na tento terminál narazit. Doufám, že tou dobou už budu mít svojí vlastní EC kartu a nebudu se muset obávat nepříjemností u pokladny. Co ale dělat, když nemáte šanci EC kartu získat (v českých bankách ji dostanete pouze jako premiovou kartu vyšší třídy )? Mít sebou dostatečnou rezervu v hotovosti a nebo se při vstupu do obchodu informovat prodavače, zda akceptují i naše platební karty.

    A ještě jedna poznámka, když už jsme u toho nakupování. Rozhodně si neplánujte nedělní nákupy. V Německu se v neděli odpočívá, uklízí, chodí na procházky, na výlety, na návštěvy, sportuje ... ale rozhodně nenakupuje. Všechny obchody jsou zavřené.


zpět