Moje válčení s němčinou I

3.12.2009

    Není to tak dlouho, co jsem se ve své učebnici pro samouky učila o vědích, vynálezcích, výzkumech apod. A říkala jsem si, co je to za hrozná zlovíčka a že tu lekci snad raděj přeskočím, že to přece nikdy nebudu potřebovat. Včera večer jsme se dívali na televizi a na kanale arte mají středy věnované historii. Tak jsme shlédli dva dokumenty, jeden byl o tom, jak v roce 1946 Rusové odvezli německé specialisty do Ruska kvůli práci na jejich projektech. Druhý dokument byl zase o tom, jak se v Rusku ve dvacátých a třicátých letech minulého století prováděly výzkumy a experimenty se zvířaty a lidmi. Pokroky Pavlova, výzkumy v oblasti krevní trasfuze apod. Jak jsem byla ráda, že jsem tu lekci nepřeskočila! Docela jsem i rozumněla. A poznávala jsem dost slovíček zrovna z téhle lekce :o)

    Jinak je to s mojí Němčinou zatím takové pasivní. Rádio mi tu šprechtí od rána do večera, učím se každý den, snažím se tu mluvit s Ondrou německy, ale s těmi domorodci jsem ještě mnoho nepohovořila. Akorád dneska, když jsem si byla zaběhat, tak jsem potkala jiného běžce a řekli jsme si "Servus" :D

    Příští týden jdu prý do hospody. Samozřejmě tam budou domorodci ... s námi u stolu! Ještě že tam bude pivko, to snad aspoň trochu prolomím nervozitu :o)


zpět