Na sociální dávky z Čech můžu zapomenout

2.12.2009

    Včera večer jsem se dočetla internetu, že i v zahraničí můžu dostávat podporu v nezaměstnanosti ze svého domovského úřadu práce (v tomto článku poslední odstavec). Hned ráno jsem poprosila mamku, aby mi zavolala na náš úřad práce a poptala se na to. Odpověď mě samozřejmě vůbec nepotěšila.

    Skutečně můžu odjet do ciziny, hledat si tam práci a pobírat z Čech podporu v nezaměstnanosti, ale musím splnit dvě podmínky. První podmínkou je, být nejdříve měsíc zaregistrovaná na úřadě práce, docházet tam na pravidelné schůzky a hledat si práci, a teprv když doma nebudu měsíc úspěšná, smím si zažádat o přeložení do zemí EU. Druhá podmínka potom je, aby úředník mojí žádosti vyhověl. Rozhodnutí záleží na nich a je zcela individuální. V praxi by to tedy znamenalo, že budu měsíc pendlovat mezi Německem a Českem, modlit se, aby mi nenašli práci a doufat, že až požádám o dávky do zahraničí, bude mít úředník dobrou náladu a já se mu něčím neznelíbím. Bratr měl podobnou zkušenost s dojížděním, a to měl jezdit pouze z Prahy. Vysvětlil úřednici situaci, že si práci hledá v jiném městě, a ona mu ochotně vyšla vstříc a odpověděla mu, že v tom případě si ho budou volat na schůzky "pouze" jednou týdně.

    Jak by tedy moje dojíždění vypadalo? Na úřad práce v místě trvalého bydliště to mám 255 km a cesta trvá při dobrých podmínkách 4:20 h. Jedna otočka doma by tedy znamenala ujet 510 km a strávit v autě necelých 9 hodin, minimálně. Pokud bych toto zopakovala při dobré vůli úředníků "pouze" 4x za měsíc, dostali bychom se na více než 2000 km. Při důsledném počítání všech nákladů můžu tuto možnost rovnou zavrhnout.


zpět