cestopis | fotogalerie Zuzka | fotogalerie Ondra | fotografie ostatních

Černá Hora       15.-26.8.2012


    Tak i letos (již po čtvrté) jsme pilně prostudovali nabídku CK Kudrna a opět si v ní našli zájezd, který odpovídal našim představám o strávení letošní dovolené. Černá Hora měla být takovým kompromisem mezi Alpami, kam jsem chtěla já, a jižanskými přímořskými státy, kam chtěl Ondra :)





    Černá Hora je krásná země, kde ještě v horách najdete salaše s poctivým čerstvým sýrem, ale taky tržnice s výborným ovocem a zeleninou, olivami, pršutem apod. Naštěstí se ani nepotvrdilo, jak nás někteří varovali, že budeme mít problémy s pitnou vodou. Na Ukrajině to bylo s vodou mnohem horší. Zajímavostí je, že ač MNE (zkratka Montenegro) není v EU (zkratka Evropské Unie :P ), platí se v ní eurem. Dříve v MNE platila německá marka a po jejím zrušení prostě přešli na euro.

    Ceny byly tak nějak podobné těm našim, alespoň v horách, kde jsme strávili většinu dovolené. Překvapila mě jednotná cena nafty, všude jsem viděla přesně 1,33 eur / litr. Slečny jsou v Černé Hoře pěkné a nastrojené, ale úsměvu se asi nedočkáte, všechny se tváří jako kakabus. Počasí nám vyšlo dobře, jen jedna bouřka při stavění stanů, jinak sluníčko. Mraky téměř nebyly. To, co většinou vypadalo jako mraky, byl opar z kouře z požárů, kterých bylo kolem opravdu hodně. Dokonce se nám jednou stalo, že jsme večer seděli na louce a cítili vůni hořícího dřeva. Řidiči nejsou zrovna zvyklí na cyklisty a slušnost a ohleduplnost jim velmi často chyběla. Naopak jsme se setkali s případy, kdy nás naschvál vylekali nějakým manévrem nebo sundali z kola.


    Kudrnovci se o nás opět skvěle starali. Řidiči Tonda a Ondra zvládli i nemožné, průvodci Danča s Markem zařídili úplně všechno a Jarky kuchyně prostě neměla chybu :) Je to takový pěkný standard, na který už jsme si u Kudrny zvykli a oni ho pořád drží, takže maximální spokojenost :) O dobrou partu už jsme se museli postarat hromadně a dělali jsme, co jsme mohli.


    VELKÉ PODĚKOVÁNÍ CK KUDRNA a těším se na další dovolenou! ;)


zq