Více informací, postřehy a tipy


    Berlín je sice hlavním městem Německa, rozhodně ale není nejbohatším. Rozhodně to tu žije a lidi jsou tu svobodní a uvolnění. Spousta míst je ale špinavých, oprýskaných a plných odpadků. Hodně berlínských zdí je vyzdobeno opravdu zdařilými grafity.

    Berlín hodně těží ze své historie. Na důležité milníky 20. století narážíte na spoustě míst. Naleznete zde samozřejmě zbytky Berlínské zdi a fotografie týkající se rozdělení Berlína (East Side Gallery, Checkpoint Charlie, Potsdammer Platz), fotografie a informace o nástupu nacistů až po konec světové války (Topographie des Terrors), památník holokaustu, naleznete zde i půjčovnu trabantů (naproti Topographie des Terrors). Historie, zvláště ta nedávná, není soustředěná pouze v muzeích, ale vystupuje k lidem na ulici, což mi bylo velmi sympatické.

    Trochu mě zklamaly zastávky U-Bahnu. Těšila jsem se na kreativní umělecké výtvory, ale většina zastávek byla zašlá a nezajímavá.

    Berlín je velmi placatý a dobře vybavený cyklostezkami, proto se vyplatí pohybovat se zde na kole. Ať už si člověk přiveze vlastní nebo půjčí v mnoha půjčovnách. Jako běžný dopravní prostředek ho používá hodně místních všech věkových kategorií, viděli jsme na kole i pána v bílém obleku nebo babičku s pejskem v košíku :) Vtipnou cyklistickou variantou pro turisty je pivní kolo :) Kdybychom zde byli ve větší partě, určitě bych si to kolo chtěla pronajmout :)


Tipy pro ty, kteří plánují výlet do Berlína

    Prvním krokem bylo samozřejmě nalézt ubytování. Hledala jsem pomocí webu HostelBookers. Přeci jen jsme nechtěli platit za ubytování příliš vysokou částku. Podmínku jsem si kladla jen na Parkoviště u hostelu a na dobrou polohu vůči centru. To nakonec splnil Schreber City Hostel Berlin. V ceně 24,50€ jsme měli přespání a snídani na osobu v dvoulůžkovém pokoji. Komu stačí postel, stůl, židle a skříň a nevadí mu sociální zařízení na chodbě, pro něj je tento hostel dostačující. Poloha hned vedle židovského muzea, tedy velmi blízko centra, byla opravdu výborná. A snídaně také stála za to. Klasické švédské stoly se sladkými i slanými variantami.

    Jako hlavní zdroj informací o městě jsem používala průvodce Lonely Planet (pdf v angličtině) a tento web. Přečetla jsem si i dodatek od Rudiše v knize Nebe pod Berlínem, kde je také několik slov pro návštěvníky Berlína. Víceméně jsme okopírovali prohlídkovou trasu, která je uvedena v Lonely Planet průvodci, jen jsme ji rozdělili do dvou dnů a doplnili o další místa. Osvědčilo se mi taky všechna místa prohlédnout na googlemaps pomocí streetview. Člověk jednak tolik nebloudil a jednak věděl, jestli ta daná věc opravdu stojí za návštěvu. Celkem problém jsem měla najít na mapách East Side Gallery. Na všech webech je pouze základní info, kontakt a číslo konta, na které mohou lidé přispívat, ale nikde jsem nenašla adresu. Nakonec se mi podařilo ji najít podle fotek v ulici Mühlenstraße. Doporučuji za slunečného dne nenechávat návštěvu na podvečer, nebo si celou zeď budete prohlížet a fotografovat v protisvětle :)

    Dopravu po městě jsme díky dobré poloze hostelu zvládali víceméně pěšky, jen v sobotu jsme si naplánovali hodně míst na okraji Berlína a proto jsme si pořídili celodenní jízdenku. Většina průvodců uvádí cenu 5,80 €, realita je 6,30 € za celodenní ježdění v pásmu AB. Linky U-Bahnu mi přišly ne vždy dobře navazující. Asi je to tím, že jich mají tolik, ale prostě zlatá Praha :) Ne vždy bylo možné dostat se z jedné zastávky do druhé s jedním přestupem a za rozumnou dobu. Často bylo rychlejší vystoupit jinde a na další zastávku metra dojít pěšky. V průvodci Lonely Planet je sice plánek MHD, ale vyplatilo se nám najít si nějaký přehlednější na internetu. Na každé zastávce U-Bahn, S-Bahn i autobusů jsou mapky s polohou, kde se nacházíte. Nejednou se nám hodily :)

zpět